Pieczone frytki z batata z sosem czosnkowym – wegańskie

Frytki z batatów pieczone w piekarniku to chyba najczęściej pojawiające się danie obiadowe w naszym domu. Są aromatyczne, pełne przypraw i niezwykle rozgrzewające –  często jemy je wyłącznie z sosem lub z różnymi dodatkami: pieczonymi pieczarkami, surówkami lub wegańskimi burgerami.

Frytki smakują idealnie z sosem czosnkowym – np moim ulubionym dipem ze składników dostępnych w prawie każdym domu.

Nie jesteś weganinem? Frytki z batata są wspaniałym dodatkiem do klasycznego obiadu z mięsem – po prostu zastąp nimi ziemniaki w tradycyjnym posiłku.

Dlaczego warto jeść bataty?

Bataty są pełne ważnych składników odżywczych. Są bogatym źródłem błonnika, witaminy A, witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, manganu oraz polifenoli.  Oczywiście najwięcej składników zachowuje ugotowany na parze, ale jeśli nie spalicie swoich frytek na węgiel, to Wasz posiłek na pewno będzie wartościowy.

Korzyści z jedzenia batatów:

  • regulują poziom cukru we krwi
  • są bogate w antyoksydanty
  • poprawiają funkcjonowanie mózgu
  • wzmacniają odporność
  • wspomagają wzrok

Wydruk przepisu
Pieczone frytki z batata z sosem czosnkowym - wegańskie
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 25-30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 25-30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Umyj i cienko obierz bataty ze skórki
  2. Pokrój je w słupki o szerokości 1 cm i przełóż do dużej miski
  3. Polej je oliwą i posyp przyprawami
  4. Pomieszaj frytki np podrzucając je w misce tak, aby oliwa i przyprawy równomiernie pokryły bataty
  5. Piecz w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem przez 25-30 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione
  6. Sos: w miseczce wymieszaj ketchup, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz starte na drobnej tarce ogórka i cebulę. Pozostaw w lodówce do "przegryzienia".
Pozostałe informacje

Oczywiście możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy.

Sos jest dość ostry!

Mam nadzieję że podoba Ci się moja obiadowa propozycja 🙂 Używasz w swojej kuchni batatów? Czy jest to składnik, którego nie wprowadziłaś/eś jeszcze do swojego jadłospisu?

Smacznego!

 

Disclaimer:

Nie jestem dietetykiem, trenerem ani lekarzem i nikogo nie namawiam do rezygnacji z konsultacji dietetycznych i lekarskich. Witryna razemkuszczesciu.pl ma na celu przekazanie informacji w celach edukacyjnych i popularnonaukowych oraz moich poglądów i doświadczeń, i nie ma na celu zastępować opieki medycznej wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia. Nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki samoleczenia chorób i mogących wynikać z tego następstw.