Pieczone frytki z batata z sosem czosnkowym – wegańskie
Porcje Czas przygotowania
2porcje 10minut
Czas gotowania
25-30minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 10minut
Czas gotowania
25-30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Umyj i cienko obierz bataty ze skórki
  2. Pokrój je w słupki o szerokości 1 cm i przełóż do dużej miski
  3. Polej je oliwą i posyp przyprawami
  4. Pomieszaj frytki np podrzucając je w misce tak, aby oliwa i przyprawy równomiernie pokryły bataty
  5. Piecz w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem przez 25-30 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione
  6. Sos: w miseczce wymieszaj ketchup, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz starte na drobnej tarce ogórka i cebulę. Pozostaw w lodówce do „przegryzienia”.
Pozostałe informacje

Oczywiście możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy.

Sos jest dość ostry!

Powiązane posty: