Ryż z warzywami wegański

W dzieciństwie miałam bardzo złe skojarzenia z risotto – daniem które w moim domu w latach 90 polegało na połączeniu warzyw uduszonych z delikatnymi przyprawami wraz z ryżem z woreczka ugotowanym na sypko. Danie, co tu dużo mówić, niewiele miało wspólnego z włoskim risotto.

Po wielu latach odkryłam że ryż z warzywami może być daniem pysznym i wyjątkowym. W dodatku nie wymaga wiele zachodu – jest szybkie i łatwo zapełnia głodne brzuchy.

W mojej kuchni staram się nie używać nadmiernej ilości tłuszczu dlatego wszystkie warzywa duszę na wodzie a dopiero pod koniec gotowania dodaję łyżkę oliwy z oliwek tak by zachowała swoje cenne właściwości.

Używam ryżu do risotto np arborio bo daje daniu niezwykle kremowe wykończenie.

 

Jeśli chcesz, możesz to danie zmienić w niewegańskie dodając do warzyw wcześniej ugotowaną lub zgrillowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.

Specjalnie nie nazywam tego przepisu „risotto” bo różni się od włoskiego klasyka sposobem wykonania i składnikami. Nie zmienia to faktu że w niczym mu nie ustępuje.

Wydruk przepisu
Ryż z warzywami wegański
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ryż namaczam kilka minut a następnie dokładnie płuczę
  2. Gotuję z 200 ml wody i 200 ml mleka ok 15 minut do miękkości, mieszając co kilka minut
  3. Rozgrzewam wodę na patelni (ok 1 cm wody na dnie)
  4. Po kolei przygotowuję warzywa i dorzucam je do patelni - cebulę kroję w kostkę - pieczarki w plasterki - marchewki w małą kosteczkę - paprykę i cukinię w kostkę
  5. Duszę pod przykryciem co jakiś czas mieszając i dolewając wody jeśli jest to konieczne.
  6. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane a woda wyparuje dodaję przyprawy, olej i czosnek przeciśnięty przez praskę
  7. Na patelnię wsypuje ryż, mieszam i duszę całość jeszcze 3 minuty na małym ogniu

W moim domu jest to porcja na dwie głodne osoby. Jest szansa że najedzą się nią nawet trzy 😉

Smacznego ♡

Mam nadzieję że Ci posmakuje mój przepis – koniecznie daj znać jeśli go wypróbujesz 🙂


Disclaimer:

Nie jestem dietetykiem, trenerem ani lekarzem i nikogo nie namawiam do rezygnacji z konsultacji dietetycznych i lekarskich. Witryna razemkuszczesciu.pl ma na celu przekazanie informacji w celach edukacyjnych i popularnonaukowych oraz moich poglądów i doświadczeń, i nie ma na celu zastępować opieki medycznej wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia. Nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki samoleczenia chorób i mogących wynikać z tego następstw.