Ryż z warzywami wegański
Porcje Czas przygotowania
2porcje 15minut
Czas gotowania
30minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 15minut
Czas gotowania
30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ryż namaczam kilka minut a następnie dokładnie płuczę
  2. Gotuję z 200 ml wody i 200 ml mleka ok 15 minut do miękkości, mieszając co kilka minut
  3. Rozgrzewam wodę na patelni (ok 1 cm wody na dnie)
  4. Po kolei przygotowuję warzywa i dorzucam je do patelni – cebulę kroję w kostkę – pieczarki w plasterki – marchewki w małą kosteczkę – paprykę i cukinię w kostkę
  5. Duszę pod przykryciem co jakiś czas mieszając i dolewając wody jeśli jest to konieczne.
  6. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane a woda wyparuje dodaję przyprawy, olej i czosnek przeciśnięty przez praskę
  7. Na patelnię wsypuje ryż, mieszam i duszę całość jeszcze 3 minuty na małym ogniu

Powiązane posty: