Wegańska bezglutenowa owsianka kakaowa z orzechami – prosta i pyszna

owsianka

Owsianka – idealna na śniadanie

Weekendową tradycją w moim domu stało się jedzenie owsianki na śniadanie zamiast koktajlu. Soboty i niedziele przeważnie spędzamy na świeżym powietrzu – odkrywając nowe szlaki w Karkonoszach, eksplorując okolice w poszukiwaniu piękna natury i zwiedzając zabytki. Często nie ma nas od rana do wieczora – poranna owsianka przez wiele godzin daje nam uczucie sytości oraz potrzebną energię.

Jest to także idealne śniadanie podczas wyjazdów z nocowaniem – ponieważ przeważnie wybieramy miejsca noclegowe z choćby małą kuchnią w pokoju, wystarczy że będę miała swoje płatki, owoce i orzechy i w kilka minut mogę wyczarować pyszne i zdrowe bezglutenowe śniadanie.

Wszyscy, którzy z różnych powodów unikają pewnych składników w diecie (np glutenu) wiedzą jak trudno znaleźć miejsca noclegowe, które zapewnią im coś do jedzenia.

Pora na przepis na bezglutenową wegańską owsiankę o smaku kakaowym

owsianka

Jej wykonanie nie zajmuje więcej niż 5 minut – to naprawdę prosty przepis.

Nie zapomnij namoczyć orzechów

Orzechy przed dodaniem do owsianki najlepiej namoczyć w wodzie – nawet przez całą noc. Składniki odżywcze staną się lepiej przyswajalne, kwas fitynowy zneutralizowany a same orzechy lepiej strawne.

Oczywiście jeśli jesz gluten możesz użyć zwykłych płatków owsianych. Wybór należy do Ciebie 🙂

Podane przeze mnie proporcje dostarczają 622 kcal z czego:

  • 58% z węglowodanów
  • 32% z tłuszczów
  • 10% z białka
Przepis zawiera dość dużo tłuszczu, ale większość bo aż 11 g stanową kwasy nienasycone zawarte w orzechach (głównie omega 3omega 6 w zdrowej proporcji 1:4).

Wydruk przepisu
Wegańska bezglutenowa owsianka kakaowa z orzechami - prosta i pyszna
owsianka
Porcje
osoba
Składniki
Porcje
osoba
Składniki
owsianka
Sposób przygotowania
  1. Do garnka odmierzyć płatki owsiane, dodać mleko, kakao i cynamon
  2. Gotować kilka minut od czasu do czasu mieszając na małym ogniu aż płatki będą kleiste
  3. Jeśli wolisz jak Twoja owsianka jest bardzo rzadka, dodaj mleka lub wody
  4. Wyłóż na talerz i dowolnie udekoruj pokrojonymi bananami i orzechami

Pozostaje mi życzyć smacznego i zdrowego śniadania!

Disclaimer:

Nie jestem dietetykiem, trenerem ani lekarzem i nikogo nie namawiam do rezygnacji z konsultacji dietetycznych i lekarskich. Witryna razemkuszczesciu.pl ma na celu przekazanie informacji w celach edukacyjnych i popularnonaukowych oraz moich poglądów i doświadczeń, i nie ma na celu zastępować opieki medycznej wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia. Nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki samoleczenia chorób i mogących wynikać z tego następstw.