Wegańskie pieczone sajgonki bez glutenu
Porcje Czas przygotowania
2porcje 10minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 25-30minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 10minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10minut 25-30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Warzywa z mieszanki chińskiej, ananasa i wodę umieść na rozgrzanej patelni
  2. Duś pod przykryciem w wysokiej temperaturze przez ok 10 min aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane – jeżeli woda szybko wyparowuje to dolej jej w trakcie duszenia
  3. Zmniejsz temperaturę i dodaj wszystkie przyprawy a także sos tamari, oliwę i czosnek
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze minutę żeby smaki się połączyły
  5. Przygotuj duży płaski talerz i nalej do niego wody prawie do pełna
  6. Przygotuj czystą ściereczkę kuchenną i lekko zamocz ją w wodzie (używaj wody, którą normalnie pijesz)
  7. Mocz po jednym arkuszu w wodzie aż będzie lekko miękki i układaj ma mokrej ściereczce
  8. Nakładaj farsz i ciasno zwijaj jak krokiety
  9. Układaj na blaszce wysmarowanej olejem odpornym na wysokie temperatury np ryżowym
  10. Każdą sajgonkę możesz posmarować po wierzchu olejem aby była bardziej chrupiąca
  11. Piecz z termoobiegiem ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
  12. Podawaj z ulubionym sosem

Powiązane posty: