Drobiowe szaszłyki (Souvlaki) z prostym sosem tzatziki

Mięso coraz rzadziej gości na naszym stole ale jeśli już się pojawia to w jak najzdrowszej wersji.

Tradycyjne Greckie souvlaki to tłuste grillowane danie z wieprzowiny lub rzadziej kurczaka z sosem tzatziki na bazie jogurtu.

Dziś mam dla Was lżejszą wersję z chudej piersi kurczaka z „zimowym” sosem a’la tzatziki bez nabiału.

Dlaczego zimowym? Bo sos jest na bazie ogórków kiszonych lub konserwowych.

Oczywiście polecam używać wyłącznie kurczaka z uprawy ekologicznej lub z wolnego wybiegu. Smak dania będzie zdecydowanie lepszy niż z użyciem napompowanego mięsa z supermarketu a przy okazji warto wspierać fermy, które lepiej traktują swój inwentarz. Takie mięso jest także zdrowsze, mniej kaloryczne i wolne od antybiotyków.

W moim domu mięso kupuje się od „Zagrodowego” z Podlasia, który dostępny jest w niektórych supermarketach.

Wydruk przepisu
Drobiowe szaszłyki (Souvlaki) z prostym sosem tzatziki bez nabiału
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Marynata: wymieszaj wszystkie przyprawy w misce z oliwą i octem
  2. Mięso dokładnie umyj, pokrój w 1 centymetrową kostkę, dodaj do marynaty
  3. Pozostaw na 30 minut aby mięso przesiąkło smakiem ziół i skruszało od octu
  4. Nabijaj na patyczki do szaszłyków
  5. Usmaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Gdy temperatura zamknie mięso dodaj odrobinę wody i smaż do miękkości

Mój sos tzatziki to połączenie 2 ogórków kiszonych lub konserwowych, startych na tarce o drobnych oczkach z 2 łyżkami majonezu i 4 łyżkami ketchupu.

Danie to najlepiej smakuje z pieczonymi łódeczkami ziemniaczanymi (oczywiście przygotowanymi samodzielnie) albo pieczonymi frytkami z batata – przepis tu.

 

Smacznego!