Mięso coraz rzadziej gości na naszym stole ale jeśli już się pojawia to w jak najzdrowszej wersji.
Tradycyjne Greckie souvlaki to tłuste grillowane danie z wieprzowiny lub rzadziej kurczaka z sosem tzatziki na bazie jogurtu.
Dziś mam dla Was lżejszą wersję z chudej piersi kurczaka z „zimowym” sosem a’la tzatziki bez nabiału.
Dlaczego zimowym? Bo sos jest na bazie ogórków kiszonych lub konserwowych.
Oczywiście polecam używać wyłącznie kurczaka z uprawy ekologicznej lub z wolnego wybiegu. Smak dania będzie zdecydowanie lepszy niż z użyciem napompowanego mięsa z supermarketu a przy okazji warto wspierać fermy, które lepiej traktują swój inwentarz. Takie mięso jest także zdrowsze, mniej kaloryczne i wolne od antybiotyków.
W moim domu mięso kupuje się od „Zagrodowego” z Podlasia, który dostępny jest w niektórych supermarketach.

Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 5 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
porcje
|
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka octu z jabłek lub ryżowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szczyota ostrej papryki
- sól
- pieprz
Składniki
|
![]() |
- Marynata: wymieszaj wszystkie przyprawy w misce z oliwą i octem
- Mięso dokładnie umyj, pokrój w 1 centymetrową kostkę, dodaj do marynaty
- Pozostaw na 30 minut aby mięso przesiąkło smakiem ziół i skruszało od octu
- Nabijaj na patyczki do szaszłyków
- Usmaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Gdy temperatura zamknie mięso dodaj odrobinę wody i smaż do miękkości
Mój sos tzatziki to połączenie 2 ogórków kiszonych lub konserwowych, startych na tarce o drobnych oczkach z 2 łyżkami majonezu i 4 łyżkami ketchupu.
Danie to najlepiej smakuje z pieczonymi łódeczkami ziemniaczanymi (oczywiście przygotowanymi samodzielnie) albo pieczonymi frytkami z batata – przepis tu.