W dzieciństwie miałam bardzo złe skojarzenia z risotto – daniem które w moim domu w latach 90 polegało na połączeniu warzyw uduszonych z delikatnymi przyprawami wraz z ryżem z woreczka ugotowanym na sypko. Danie, co tu dużo mówić, niewiele miało wspólnego z włoskim risotto.
Po wielu latach odkryłam że ryż z warzywami może być daniem pysznym i wyjątkowym. W dodatku nie wymaga wiele zachodu – jest szybkie i łatwo zapełnia głodne brzuchy.
W mojej kuchni staram się nie używać nadmiernej ilości tłuszczu dlatego wszystkie warzywa duszę na wodzie a dopiero pod koniec gotowania dodaję łyżkę oliwy z oliwek tak by zachowała swoje cenne właściwości.
Używam ryżu do risotto np arborio bo daje daniu niezwykle kremowe wykończenie.
Jeśli chcesz, możesz to danie zmienić w niewegańskie dodając do warzyw wcześniej ugotowaną lub zgrillowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
Specjalnie nie nazywam tego przepisu „risotto” bo różni się od włoskiego klasyka sposobem wykonania i składnikami. Nie zmienia to faktu że w niczym mu nie ustępuje.

Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
porcje
|
- 200 g ryżu do risotto lub Twojego ulubionego
- 200 ml mleka roślinnego np ryżowego
- 200 ml wody
- 2 duże cebule
- 500 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka garam masala lub curry
- 1 łyżeczka ulubionych ziół
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych opcjonalnie
- woda do duszenia warzyw
Składniki
|
![]() |
- Ryż namaczam kilka minut a następnie dokładnie płuczę
- Gotuję z 200 ml wody i 200 ml mleka ok 15 minut do miękkości, mieszając co kilka minut
- Rozgrzewam wodę na patelni (ok 1 cm wody na dnie)
- Po kolei przygotowuję warzywa i dorzucam je do patelni - cebulę kroję w kostkę - pieczarki w plasterki - marchewki w małą kosteczkę - paprykę i cukinię w kostkę
- Duszę pod przykryciem co jakiś czas mieszając i dolewając wody jeśli jest to konieczne.
- Gdy wszystkie warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane a woda wyparuje dodaję przyprawy, olej i czosnek przeciśnięty przez praskę
- Na patelnię wsypuje ryż, mieszam i duszę całość jeszcze 3 minuty na małym ogniu
W moim domu jest to porcja na dwie głodne osoby. Jest szansa że najedzą się nią nawet trzy 😉
Smacznego ♡
Mam nadzieję że Ci posmakuje mój przepis – koniecznie daj znać jeśli go wypróbujesz 🙂
Disclaimer:
Nie jestem dietetykiem, trenerem ani lekarzem i nikogo nie namawiam do rezygnacji z konsultacji dietetycznych i lekarskich. Witryna razemkuszczesciu.pl ma na celu przekazanie informacji w celach edukacyjnych i popularnonaukowych oraz moich poglądów i doświadczeń, i nie ma na celu zastępować opieki medycznej wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia. Nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki samoleczenia chorób i mogących wynikać z tego następstw.