Wegańskie pieczone sajgonki bezglutenowe

Zapraszam Cię na szybki przepis na wegańskie pieczone sajgonki, które w dodatku są bezglutenowe.

Są takie dni, w których nie mam ochoty lub czasu gotować dużego obiadu, ale nadal chcę podać coś czego składu jestem pewna. Jeśli czytaliście zakładkę O BLOGU to wiecie, że moją filozofią jest aby minimum 90 % tego co jemy było przygotowane w domu od podstaw.

Przygotowanie tych sajgonek zajmuje niewiele czasu – właściwie większość nie wymaga mojej uwagi – wystarczy nastawić warzywa na patelni i dusić je ok 10 minut, przyprawić a później zwinąć w ruloniki. Potem pieką się już same a ja mam pół godziny na dalszą pracę 🙂

Jest to też idealne danie gdy zaskoczą nas goście albo jako ciepła przekąska podczas imprezy. Przeważnie mięsożercom nie przychodzi nawet do głowy żeby pytać, czy w tym daniu jest ich ulubione mięso – po prostu zajadają ze smakiem.

Sajgonki najlepiej smakują z sosami – choćby ze zwykłym ketchupem, sosem słodko-kwaśnym albo z sosem czosnkowym z tego przepisu <klik>.

W moich przepisach używam sosu tamari – jest to zdrowsza i bezglutenowa wersja sosu sojowego, gdyż nie zawiera on pszenicy. Mimo że jego cena jest wyższa, niż zwykłego sosu sojowego, to jest on dużo ciemniejszy i bogatszy w smaku.

Jeśli chodzi o wybór chińskiej mieszanki warzyw to próbowałam kilka dostępnych na rynku i do tej pory najbardziej zasmakowały mi dwie – z firmy Oerlemans oraz z Lidla. Ale tutaj wybór należy do Ciebie – polecam tylko sprawdzać, czy w składzie jest dużo grzybów, które nadają daniu smak i czy nie ma w nich dodatku oleju.

W kuchni nie używam ananasa z puszki z dwóch względów – ponieważ jest w aluminiowej puszce oraz dlatego, że taki owoc pływa w syropie cukrowym. Kupuję zawsze świeżego ananasa, obieram, kroję w kostkę i zamrażam w porcjach w małych pojemnikach.

Wydruk przepisu
Wegańskie pieczone sajgonki bez glutenu
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 25-30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 25-30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Warzywa z mieszanki chińskiej, ananasa i wodę umieść na rozgrzanej patelni
  2. Duś pod przykryciem w wysokiej temperaturze przez ok 10 min aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane - jeżeli woda szybko wyparowuje to dolej jej w trakcie duszenia
  3. Zmniejsz temperaturę i dodaj wszystkie przyprawy a także sos tamari, oliwę i czosnek
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze minutę żeby smaki się połączyły
  5. Przygotuj duży płaski talerz i nalej do niego wody prawie do pełna
  6. Przygotuj czystą ściereczkę kuchenną i lekko zamocz ją w wodzie (używaj wody, którą normalnie pijesz)
  7. Mocz po jednym arkuszu w wodzie aż będzie lekko miękki i układaj ma mokrej ściereczce
  8. Nakładaj farsz i ciasno zwijaj jak krokiety
  9. Układaj na blaszce wysmarowanej olejem odpornym na wysokie temperatury np ryżowym
  10. Każdą sajgonkę możesz posmarować po wierzchu olejem aby była bardziej chrupiąca
  11. Piecz z termoobiegiem ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
  12. Podawaj z ulubionym sosem

Jak zwijam sajgonki pokazuję w tym filmie 🙂 Jeśli nie interesuje Cię cały vlog to przewiń na 1:39.

Smacznego!

Mam nadzieję że przepis Ci się spodobał i niedługo go wypróbujesz – koniecznie daj znać, jak Ci smakowało ♡

 

Disclaimer:

Nie jestem dietetykiem, trenerem ani lekarzem i nikogo nie namawiam do rezygnacji z konsultacji dietetycznych i lekarskich. Witryna razemkuszczesciu.pl ma na celu przekazanie informacji w celach edukacyjnych i popularnonaukowych oraz moich poglądów i doświadczeń, i nie ma na celu zastępować opieki medycznej wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia. Nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki samoleczenia chorób i mogących wynikać z tego następstw.