Chcesz w prosty i smaczny sposób zwiększyć ilość spożywanych codziennie porcji warzyw i owoców? Polecam Ci rozpocząć przygodę z codziennym piciem koktajli na bazie owoców i zielonych warzyw liściastych!
Zielony koktajl to super zdrowy pomysł na pierwsze śniadanie!
W dzisiejszym wpisie znajdziecie przepis na moją ulubioną, tanią i łatwo dostępną bazę do zielonego smoothie, składającą się z bananów, pomarańczy i selera naciowego z wodą.
Jest ona delikatnie słodka i kremowa, przez co maskuje mniej smaczne składniki.
Podkręciłam ją dodatkiem sproszkowanej spiruliny i mielonego ostropestu plamistego.
Po co dodawać spirulinę i ostropest do koktailu?
Ostropest plamisty jest rośliną pochodzącą z basenu morza śródziemnego, której suszone i mielone owoce zawierają wiele związków chemicznych w tym specyficzne mieszaniny flawonolignanów, zwanych sylimaryną. Spożywanie ostropestu może mieć szereg korzyści dla naszego zdrowia:
- pomaga odbudowywać komórki wątroby podczas procesu usuwania toksyn z organizmu przetwarzanych przez wątrobę. Sylimaryna jest skuteczna w naturalnym odwracaniu szkodliwego wpływu picia alkoholu a także pestycydów, metali ciężkich a nawet trucizn dostających się do naszego organizmu
- przeciwdziała powstawaniu kamieni żółciowych i nerkowych
- jako silny antyoksydant pomaga chronić przed rakiem oraz pomaga spowolnić procesy starzenia
- badania wykazały, że ma pozytywny wpływ na zdrowia serca i pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu przez zmniejszenie stanu zapalnego, czyszczenie krwi i zapobieganie uszkodzeniom wywołanym stresem oksydacyjnym w tętnicach
- może pomóc w zapobieganiu cukrzycy i podczas insulinooporności
Spirulina to mikroskopijna, zielono – niebieska alga, która należy do superfoods, ponieważ składa się z wysokiej jakości białka, minerałów, witamin i antyoksydantów. Liczne badania wykazują, że ma ona niebagatelny wpływ na nasze zdrowie:
- odtruwa ciało z metali ciężkich, głównie arsenu
- pomaga przywrócić mikroflorę bakteryjną i eliminuje przerost candida
- pomaga zapobiegać infekcjom i zapaleniom w organizmie oraz chorobom przewlekłym takim jak rak
- obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom cholesterolu
- zwiększa poziom energii
Taka kombinacja składników zwiększy wydalanie metali ciężkich z organizmu jednocześnie wspomagając pracę wątroby, która podczas detoksu pracuje ze zdwojoną siłą. Natomiast obie te rośliny wykazują dużo szerszy pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ich właściwości dokładnie opiszę w osobnych postach.
Poniższy przepis dostarcza 500 kcal energii z czego:
- 80% z węglowodanów
- 9% z tłuszczy
- 11% z białka
Z tego powodu jest idealny jako pierwszy posiłek, ponieważ będzie szybko strawiony. Do koktajlu nie ma potrzeby dodawać tłuszczu bo taka ilość wystarczy, aby przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, znajdujące się w owocach i warzywach. Jest to też idealny posiłek na ambitnej diecie 90-10-10 🙂
Smacznego!

Czas przygotowania | 5 minut |
Porcje |
osoba
|
- 3 banany
- 1 pomarańcza
- 1/2 selera naciowego
- 1 łyżeczka spiruliny
- 1 łyżeczka mielonego ostropestu plamistego
- 300 ml wody
Składniki
|
![]() |
- Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego.
Wypij najlepiej bezpośrednio po zrobieniu.
Podoba Ci się mój przepis? Lubisz zielone koktajle? Podziel się swoim ulubionym „zielonym” składnikiem w komentarzu 😉
Disclaimer:
Nie jestem dietetykiem, trenerem ani lekarzem i nikogo nie namawiam do rezygnacji z konsultacji dietetycznych i lekarskich. Witryna razemkuszczesciu.pl ma na celu przekazanie informacji w celach edukacyjnych i popularnonaukowych oraz moich poglądów i doświadczeń, i nie ma na celu zastępować opieki medycznej wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia. Nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki samoleczenia chorób i mogących wynikać z tego następstw.